A fideszes polgármesterek kétharmada indul a Dunántúlon is

Győr-Moson-Sopron megye

Győr-Moson-Sopron megye székhelyén, Győrben a várost 2006 óta irányító Borkai Zsoltot indítják ismét a kormánypártok, míg Sopronban újra Fodor Tamás a jelölt. Mosonmagyaróváron 2006-ban Szabó Miklós Fidesz-MDF támogatással lett a város első embere, idén azonban nem ő, hanem Nagy István jelenlegi alpolgármester indul kormánypárti színekben. Csornán is váltás lesz: idén Gyopáros Alpár alpolgármester méretteti meg magát.

Vas megye

Vas megyében nincs változás az előző ciklushoz képest, a városokban mindenütt a Fidesz-KDNP jelenleg is hivatalban lévő polgármestereit jelöli a pártszövetség. Vasváron, ahol az államtitkárrá kinevezett V. Németh Zsolt volt a városvezető, a jelenlegi megbízott polgármestert, Kovács Tildát indítják.

Zala megye

A zalai megyeszékhelyen, Zalaegerszegen a jelenlegi fideszes alpolgármester, Gyutai Csaba lett a jelölt. (Gyimesi Endre, az eddigi polgármester kormányzati szerepben dolgozik ősztől.) Nagykanizsán négy évvel ezelőtt a Fidesz támogatottjaként lett polgármester a pártonkívüli Marton István, de megromlott a viszony közte és a Fidesz között, így a párt itt is az eddigi alpolgármestert, Cseresnyés Pétert indítja. Keszthelyen Ruzsics Ferenc jelenlegi polgármester indul újból.

Veszprém megye

Veszprém megyében a kormánypártok jelenlegi polgármestereinek többsége ismét elindul. Kivétel a megyeszékhely, ahol a hivatalban lévő Fidesz-KDNP-s Debreczenyi Jánost Porga Gyula alpolgármester válthatja, valamint Várpalota, ahol Talabér Márta a jelölt.

Somogy megye

Somogyban a Fidesz-KDNP hivatalban lévő városvezetői közül a tízezres lélekszámnál nagyobb településeken újra megméretteti magát Kaposváron Szita Károly, valamint Siófokon Balázs Árpád.

Baranya megye

Baranyában két Fidesz-KDNP-s újrázó van a nagyvárosokban: Pécsett ismét Páva Zsoltot, a megyeszékhely polgármesterét indítja pártja ősszel. 1994 és 1998 között már betöltötte a tisztséget, a 2009-es pécsi időközi polgármester-választáson pedig ismét polgármesterré választották Szili Katalinnal szemben. Mohácson ismét Szekó József indul.

Tolna megye

Mind az öt tízezer lakosnál nagyobb településen a mostani városvezetők a kormánypártok jelöltjei Tolna megyében. Szekszárdon Horváth István, Pakson Hajdú János, Dombóváron Patay Vilmos, Bonyhádon Potápi Árpád János, Tolna városában pedig Sümegi Zoltán.

Fejér megye

Fejér megye nagyobb városai közül Bicskén és Móron ismét a jelenlegi polgármestert indítja a Fidesz-KDNP, három városban pedig új jelöltet állít a pártszövetség – mondta el Dorkota Lajos, a Fidesz megyei elnöke.

Komárom-Esztergomban az újraindított polgármesterek között van Esztergomban Meggyes Tamás, valamint Tatán Michl József. Tatabánya korábbi polgármestere, Bencsik János államtitkár lett, ezért az eddigi alpolgármester, Schmidt Csaba indul.

Pest megye

Tizenhat, Fidesz-KDNP-s, illetve független polgármester vezette városban indulhat újra a jelenlegi településvezető Pest megyében. Így Cegléden, Dabason, Érden, Gödön, Isaszegen – ahol korábban még egy civil szervezet színeiben nyert Hatvani Miklós -, Monoron, Nagykátán – ahol 2006-ban Kocsi János még szintén függetlenként nyert -, Nagykőrösön, Pilisen, Pomázon, Solymáron – ahol Szente Kálmán négy éve még függetlenként győzött -, Szentendrén, Szigetszentmiklóson, Törökbálinton, Üllőn és Vecsésen.

Váltás lesz Budakalászon, ahol Parlagi Endre (Fidesz-Nemzeti Fórum) helyett Rogán Lászlót indítja a Fidesz-KDNP; Fóton, ahol Mádly Zsolt helyett Cselőtei Erzsébet a jelölt; valamint Gyálon is, ahol Gyimesi István helyett Pápai Mihály indul.

A teljes cikk itt olvasható: http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-375860


1 Responses to A fideszes polgármesterek kétharmada indul a Dunántúlon is

Hozzászólás