Rövid hírek, 2009. november 30.

Pécsi lövöldözés: megemlékezés az egyetemen


Hétfőn fél tizenkettőkor az ámokfutó gyógyszerészhallgató által lelőtt egyetemistára emlékeztek a Pécsi Tudományegyetemen. Abban a tanteremben, ahol a tragédia történt, soha többé nem tartanak órát.

Forrás: BAMA

Orvosi tanács: fehérborral a H1N1 ellen

No nem az alkohol védi meg a pácienst, hanem a jó minőségű fehérborokban található qercetin és sikiminsav. A fehérbor mellett kitűnő quercetinforrás a tőzegáfonya, amelynek 100 grammja 150 mg quercetint tartalmaz.

Az influenza vírusa RNS vírus, tehát benne az örökítő anyag nem DNS. Ahhoz, hogy egy sejtet megfertőzzön, szükséges egy enzim, az RNS függő DNS polimeráz, aminek a segítségével a vírus a genetikai anyagát beleírhatja a megtámadott sejtbe. Ezt az enzimet gátolja erősen a quercetin. A vírusnak le kell győznie még egy akadályt, nevezetesen be kell jutnia a sejtbe. Ehhez egy neuraminidáz nevű enzimet használ, amit hatékonyan roncsol a sikiminsav. A sikiminsavúttal nem untatok senkit, de igen sok fás szárú növény meglehetősen gazdag sikiminsavban – írja honlapján Tihanyi László doktor.

Forrás: BAMA

Kaposvár: pia nista! Tizenegy után kijárási tilalom!

Tudatosan szúrnak ki velünk? – dühöngött egy ismert kaposvári vállalkozó. A megyeszékhelyen előreláthatóan 41 vendéglőt, ételbárt, kocsmát, szórakozóhelyet és italboltot érinthet a döntés. A tervezet szerint Kaposváron január elsejétől egyes övezetekben hamarabb kellene bezárni a vendéglátóegységeket, a jelenleginél korábban lesz a záróra.

– Legális kijárási tilalmat akarnak bevezetni a vendéglátóhelyeken? – kérdezte idegesen egy másik szakmabeli. A Kiskereskedők Országos Szervezete(Kisosz) kaposvári vezetői hétfőn egy fórumot hívtak össze, ahol a vendéglátósok megismerhették az önkormányzat rendelettervezetét. Többen arra panaszkodtak: még jó, hogy a Kisosz összehív egy ilyen találkozót. Hivatalos információt eddig ugyanis nem kaptak a várostól.

Forrás: Sonline

Egymilliárd helyett 500 millió az M60-asra

Újraszavazták az Országgyűlésben az autópályapénzt, és visszaosztották az eredetileg az M44-es, Kecskemétet Békéscsabával összekötő autópálya előkészítésére azt a félmilliárdot, amit onnan át akart csoportosítani szocilaista, fideszes és szdsz-es képviselők egy csoportja. Az M44-es előkészítésére 3 milliárd jut, a kormány eredeti előirányzatának megfelelően.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: