Autósoknak! Egyben a műszaki és a zöldkártya: ennyit kell fizetni

A jövőben nem függ a kocsi motorjának milyenségétől a műszaki felülvizsgálat díja, amely magában foglalja a környezetvédelmi felülvizsgálatot is – az erről szóló közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszteri rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

Januártól megszűnt a környezetvédelmi felülvizsgálat – zöld kártya – valamint a műszaki vizsga elkülönülése. Egy december elejei közlekedési-, igazságügyi-, valamint a környezetvédelmi miniszteri rendelet integrálta a kettőt, így a díjának is egységesülnie kellett, ennek meghatározását végezte el december végén a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter.

Az első rendelet két kivételt tett az egységes vizsga alól. Az első szerint ha a jármű tulajdonosa 30 napnál nem régebbi környezetvédelmi adatlapot visz a műszaki vizsgára, akkor a vizsgaállomás azt köteles elfogadni. A második esetben pedig az új kocsiknál sem kell elvégezni a környezetvédelmi felülvizsgálatot, ha a gyártó, vagy a vezérképviselet nyilatkozik a jármű környezetvédelmi osztályba sorolásáról.

A múlt év végéig a műszaki vizsga személykocsira 7.700, könnyű teherkocsira 8.500, míg teherautóra 11.800 forint volt. Az új integrált díjak az előbbi sorrendben: 16.290, 17.090, illetve 24.950 forint. Ha a kocsi új, vagy 30 napnál nem régebbi a zöld kártyája, akkor csak a műszaki vizsga díja – ugyan csak az előbbi sorrendben – 10.490, 11.290, illetve 14.590 forint.

Korábban a zöld kártya díja a motor típusától függött. Például egy kétütemű benzines kocsi környezetvédelmi felülvizsgálata 2.900, egy hagyományos négyüteműé 4.550, míg egy elektronikusan szabályozott befecskendezésű motoré 8.500 forint volt. Az integrált díjak tehát egy középarányos korábbi zöldkártya díjat foglalnak magukban.

Az új rendelet úgy szól, hogy a beszedett díj 20 százaléka illeti meg a vizsgaállomást, 80 százaléka pedig a közlekedési hatóságé.

Forrás: VGO

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: