Rövid hírek, 2010. január 19.

Pécs EKF: mi lesz az 50 milliárdból?

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat  büdzséje a tervek szerint tokkal-vonóval összesen 50 milliárd forintra rúg majd, a legfontosabb beruházásokra – infrastrukturális fejlesztésre: útépítésre, épület- és szállodarekonstrukcióra – közel 35 milliárd forint megy el (85 százaléka uniós támogatás). Ehhez jönnek még a kommunikációs és reklámköltségek, összesen mintegy 9 milliárd forint.

Négy nagyberuházást irányoztak elő a szervezők: a közel ezer fő befogadására alkalmas Pécsi konferencia- és koncertközpont kialakítását, a Zsolnay kulturális negyed rendbetételét – 11 milliárd forintból -, a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont létrejöttét, valamint a közterek és parkok helyreállítását, modernizálását. A helyzet viszont az, hogy a program indulásáig a beruházások többsége – a parkok, közterek rendbetételét leszámítva – nem fejeződött be. Pedig novemberben az Európai Bizottság megállapította, hogy Pécs készen áll a kulturális maratonra, ezért – Esennel egy időben – meg is kapta a frissen létrehozott, 1,5 millió euróval járó Melina Mercouri-díjat (a kezdeményezés és a díj elnevezése is a görög kulturális miniszter nevéhez főződik). Ez az összeg háromszorosa a korábbi támogatásnak, amit addig Európa Kulturális Fővárosai a felkészülés finisében kaptak.

A teljes cikk itt olvasható: http://hvg.hu/kultura/20100119_europa_kulturalis_fovarosa_2010_pecs.aspx

Balatongyörök: bunkók láncfűrésszel, avagy mindent a panorámáért!

Hihetetlen, de igaznak tűnik: ismeretlenek azért tesznek kárt vandál módon a Balaton-part fáiban, mert a lombok zavarják őket a kilátásban…! A balatongyöröki önkormányzat kénytelen-kelletlen sorra takaríttatja el azokat a fákat a tó partjáról, amelyeket ismeretlenek a közelmúltban megcsonkítottak.

A módszer barbár, vérlázító és egyszerű: a tettes fogott egy fűrészt, s az útjában lévő tóparti fák törzsét kényelmes magasságban körbevágta vele. Belül éppen annyit hagyott épen belőle, hogy az adott növény még állva maradjon, de ránézésre biztos: az első élénkebb szél ki fogja törni valamennyit. A kerékpárút melletti partszakasz önkormányzati kezelésben van, így a hulladékot a helyhatóságnak kell elpucoltatnia. A tettes pedig attól kezdve gyönyörködhet a zavartalan kilátásban – legalábbis helyben azt vélelmezik, ezért ragadott fűrészt az ismeretlen elkövető.

A teljes cikk itt olvasható: http://zalaihirlap.hu/kozelet/20100119_utban_voltak___

Előzetesben a Jobbik keszthelyi elnöke

Előzetes letartóztatásba került 30 napra szerdán délután a Jobbik keszthelyi elnöke, S. Szilárd. Ő és a büntetőügy másik előzetesen letartóztatott gyanúsítottja, K. András ellen a megyei rendőr-főkapitányságon folyik nyomozás csalás miatt.

A hatósági közlésekben S. Szilárdként megnevezett férfi a Jobbik keszthelyi szervezetének elnöke, korábban a Magyar Gárda tagja volt. A már feloszlatott szervezet keszthelyi irodájának megnyitására például ő invitálta anno az érdeklődőket, akkor gárdistaként titulálva magát.
A szervezet honlapján tavaly júliusban ő üdvözölte a mozgalom újjászületését.

A férfi  cégének honlapja szerint  banki kapcsolatokkal rendelkezve évek óta foglalkozik ingatlanforgalmazással, hitelközvetítéssel, pénzügyi tanácsadással és vagyonértékeléssel. Információink szerint ehhez és nem politikai tevékenységéhez köthető tehát az a csalás, aminek részeseként  jelenleg bűnsegédként gyanúsítva folyik ellene eljárás.

Csütörtökön az előzetes letartóztatásokban eljáró egerszegi bíróság folyosóján megjelent a másik gyanúsított, a zalaszentgróti K. András népes, a szemlélőben roma nemzetiséghez tartozónak tűnő családja is.

Tagjaik elmondták, hogy rokonuk Zalaszentgróton és Türjén vett családi házakat 2007-2009-ben olcsón, néhány millió forintért. Ezeket kisebb-nagyobb felújítás után adta tovább, jelentős haszonnal. Az ingatlanokra ezt követően pedig több millió forintos hitelt vettek fel. Elmondásuk szerint az ügylet szellemi irányítója S. Szilárd volt.

Nos, hogy valóban így volt, ennek kiderítése a nyomozó hatóságra vár. Információnk szerint az ügynek öt gyanúsítottja van jelenleg, de számuk nőhet.

Forrás: Zalai Hírlap

Mumifikálódott holttest Győrben

Albérlője mumifikálódott holttestére bukkant egy főbérlő Győrben. Az 50 éves férfi már legalább öt hete meghalt, teste részben mumifikálódott. A szemlebizottság mellette találta vele élő macskája tetemét is.

Forrás: Kisaföld

Szíven szúrta részeg férjét

Szóváltás közben szíven szúrta ittas férjét egy asszony kedden, a Veszprém megyei Kup községben – tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-t.

Az életveszélyesen megsérült 45 éves férfit kórházba szállították – tette hozzá Bankó Magdolna. A 49 éves asszonyt a rendőrség őrizetbe vette és emberölés kísérlete miatt indított ellene eljárást – mondta az ügyeletes.

Forrás: Kisalföld

Irodatűz Kaposváron

Kaposvár belvárosában kigyulladt a volt SZÜV-irodaház. Valamennyi benn tartózkodót sikerült kimenteni, tizenhatan az egyik tanteremből egy lezárt vészkijáraton menekültek úgy, hogy egyikük kirúgta a lelakatolt ajtót.

Forrás: Kapos Televízió

Támogassa a Magyar Világiskolát! Régi képeslap-akció támogatóinknak! Részletekért kérjük a csíkra kattintani!

Nyomtatott, valódi képeslapok ajándékba támogatóinknak!

Nyomtatott, valódi képeslapok ajándékba támogatóinknak!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: