Rövid hírek, 2010. február 21.

Elsőfokú belvízvédelmi készültség a Kis-Balatonnál

Jelenleg 500 hektár van víz alatt. A térség mind a 9 szivattyútelepét működtetik a vízügyi szakemberek, hogy csökkentsék az elárasztott területek nagyságát – tájékoztatta a Független Hírügynökséget vasárnap a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság üzemmérnökség-vezetője.

Laki István elmondta, hogy naponta körülbelül 90 ezer köbméter vizet emelnek át az elöntött területekről a kis-balatoni csatornákba, közvetve pedig a Zala folyóba. Most elsősorban erdők, szántók vannak víz alatt, illetve védeni kell a területen átmenő utak és a Nagykanizsa-Budapest vasútvonal töltését is. A védekezés jelenleg körülbelül napi félmillió forintba kerül.

Elképzelhető, hogy a következő napokban magasabb védekezési fokozatot kell elrendelni, ugyanis még mindig rengeteg hó van a területen, és az olvadással együtt feltehetően a belvízveszély is fokozódik.

Forrás: Hírszerző


Beszakadt a tó jege a gyerekek alatt

Beszakadt a jég két győri kamasz alatt a győri Ady -városi tavon vasárnap délután. A fiúkat az arra járók segítették ki a nyakig érő vízből, mielőtt a tűzoltók odaértek.

Ezen a tavon nincs kijelölt korcsolyapálya, a fiatalok ennek ellenére a parttól 10-15 méterre bementek a jégre – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Sári Ákos, a Győri Tűzoltóság szolgálatparancsnoka.

A fiatalokat – bár látszólag nem esett bajuk – a biztonság kedvéért a helyi kórházba szállították kivizsgálásra.

Forrás: Hírszerző

Laposra taposta a rendőrautót a markoló

Markoló öklelt fel és nyomott össze egy rendőrautót vasárnap délelőtt Sárváron – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság. A markoló kerekeire négy lövést is leadtak a rendőrök, de a lövedékek nem tudták kilyukasztani a vastag gumit.

A sárvári járőrök azért figyeltek fel a munkagépre, mert nem volt rajta rendszám. Követni kezdték a járművet, amely a közeli nagyáruház parkolójában megállt. A rendőrök felszólították a sofőrt, hogy igazolja magát és kérték a gép okmányait is, de a sofőr nem engedelmeskedett: elindította a gépet és a belváros felé vette az irányt. A rendőrök fény- és hangjelzéssel próbálták megállítani, közben erősítést kértek. Két rendőr a Rákóczi úton próbálta feltartóztatni a monstrumot, de a sofőr őket is kikerülte. A markoló ezután az Ady Endre utcába fordult be, ahol egy járőrautó keresztbe állt előtte.

Miután a rendőrautók körbevették – a szemtanúk elmondása szerint – a gép egy pillanatra megállt, majd a sofőr „Megdögletek rendőrök!” kiáltással, és felemelt tolókanállal elindult az egyik autó felé. A rendőrök még időben kiugrottak az autóból, így nem sérültek meg, de a kocsi totálkáros lett. A rendőrök újra felszólították, majd négy lövést adtak le a gép kerekeire. Mind a négy lövés talált, de a gumik nem lyukadtak ki. Végül az egyik rendőr felkapaszkodott a járműre, és elfogta a sofőrt.

Forrás: Hír Tv

A Dráva a vasutat fenyegeti – az utolsó pillanatban épül meg a partvédelem

Évtizedek óta gondot okoz a Mura és a Dráva torkolatánál az, hogy a meder egyre közeledik a nemzetközi vasúti pályához. Őrtilosnál ma már alig 30 méterre van a Dráva medre a sínektől. Uniós forrásból az utolsó pillanatban épül meg az a partvédelmi szakasz, mely megakadályozza azt, hogy a folyó elérje a vasutat.

Az elmúlt 40 évben csaknem egy kilométert közeledett egymáshoz a Mura és a Dráva a két folyó összefolyásánál. Az őrtilosi vasútállomást mindössze 30 méter választja el a torkolattól, a meder 3-4 éven belül elérné a síneket. A vasútvonal köti össze Pécset Béccsel, de arra járnak a horvátországi vonatok is. A szakaszon jelentős a teherszállítás is.

Forrás: MNO

“Ovizsaruk” Siklóson

Vadonatúj kezdeményezésként óvodás, és iskolás gyermekeket fogadnak a siklósi kapitányságon, ahol külön helyiséget alakítottak ki számukra.

Olyan már volt, van, hogy a zsaruk iskolákban, ovikban tartsanak egy-egy foglalkozást, azonban mindeddig még az országban sehol sem volt példa arra, hogy egy kapitányságon fogadnák rendszeresen a gyerekeket. A siklósi rendőrségen ez mostantól mindennapos. Felszabadult néhány helyiség a kapitányságon, s mivel vannak megfelelő szakembereink, arra gondoltunk, hogy ezekben tarthatnánk foglalkozásokat a gyerekeknek – mondta az előzményekről szólva Takátsy Zoltán hivatalvezető, az ötlet egyik gazdája. Mint kifejtette, így játszva, szakemberek segítségével tanulhatnak meg olyan dolgokat a gyerekek, amik nemhogy csak hasznos, hanem akár létfontosságúak is lehetnek.

Forrás: MNO

Kiégett egy családi ház Balatonfenyvesen

Kigyulladt egy családi ház Balatonfenyvesen vasárnap kora reggel. Lángolt az épület tetőszerkezete és a lakás két szobája is kiégett.

Egy 15×7 méter alapterületű családi ház gyulladt ki vasárnap hat óra körül Balatonfenyvesen. Páli Richárd, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese elmondta, hogy a ház teteje teljesen leégett, de a marcali és a balatonboglári tűzoltók két szobában is küzdöttek a lángokkal. Az anyagi kár jelentős, a tűzben nem sérült meg senki.

Forrás: MNO


Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: