Meteor Magyarország felett

Február 28-án 23 óra 25 perckor fényes tűzgömb robbanhatott Magyarország északkeleti vidékei fölött. – adja hírül a Magyar Csillagászati Egyesület hírportálja.

A Magyar Csillagászati Egyesület Leonidák levelezőlistáján közölt beszámolók és telefonos jelentések alapján valószínűsíthető, hogy egy, a Holdnál is fényesebb tűzgömb (bolida) robbant Magyarország északkeleti vidékei fölött. A jelenséggel kapcsolatban a www.mno.hu is részletes beszámolót közöl.

“A metnet.hu amatőr meteorológus észlelői közül sokan az este, 23:25-kor  igen fényes, zöld, a telihold fényével mérhető vagy annál is fényesebb bolidát láttak, Ny-ÉK irányban haladt, kis idővel a fényt követően morajló hanggal (amelyet többen mennydörgésnek véltek, főleg, hogy  előtte látták a villanást). Sokan csak a fényét látták, mivel közben TV-t néztek, de bevilágított a szobába. Enyingtől Nyíregyházáig érkeztek észlelések róla, sok budapestivel. Időjárási webkamerákon (idokep.hu) a 23:25-ös képeken sokfelé lehet látni, hogy kivilágosodik a táj (se előtte, se utána nem volt olyan fény).”
Landy-Gyebnár Mónika, Veszprém

“Mi a párommal mindketten felkaptuk a fejünket a kinti felfénylésre. Villanásszerűnek érzékeltük, vagyis nem tartott tovább 0,1 másodpercnél. Az ablak nagyjából kelet felé néz.”
Székffy Tamás, Budapest

“Vasárnap este 23:25-kor egy villámlásra lettem figyelmes a nyugati tájolású szobámból. Az egész eget bevilágított a a villanás. Elösször azt hittem ,hogy valami zivatar van a környéken ,de mikor a felhőn keresztül láttam a teliholdat kicsit elgondolkoztam. De a villanás után apám aki a keleti tájolású szobában volt, elmesélte ,hogy (Óbudáról nézve)Mátra felé ment. az elején szépen lassan indult zölden aztán begyorsult és egy nagyot villant. Kicsit meg is ijedt mert azt hitte ,hogy nagy hangja lesz.”
Szalontai Szabolcs (Óbuda)

A többi szemtanú észleléseit itt lehet megtekinteni: http://hirek.csillagaszat.hu/meteoroidok,_meteorok/20100301-tuzgomb-magyarorszag-felett.html


Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: