Elhunyt Schwajda György, a kaposvári színház igazgatója

A színházigazgató a KaposPont információi szerint hétfő délután a kaposvári kórházban hunyt el. Schwajda György két éve volt a kaposvári színház igazgatója. Schwajda tiszteletére megemlékezést tartanak a kedd esti színházi előadás előtt.

Schwajda György egy hónappal a 67. születésnapja után hunyt el Kaposváron. A Csiky Gergely Színház, a budapesti Nemzeti Színház és Kaposvár Önkormányzata is saját halottjának tekinti az író-rendezőt. A temetéséről később intézkednek.

Schwajda György drámaíró, színházi rendező, 1943. március 24-én született Kispesten. Fiatal korában segédmunkásként, díszletmunkásként dolgozott. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1974-ben végzett dramaturg szakon. Dramaturgként dolgozott a szolnoki, a szegedi és a miskolci színházakban.

Először 1978-ban vezette három hónapig a Szolnoki Szigligeti Színházat. Ezután 1985-től 1992-ig, aztán 1995-től a színházigazgatói tisztet töltötte be Szolnokon. 1998-tól a Nemzeti Színház építésének miniszteri biztosa, 1999-től kormánybiztos. 2008-tól a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatójának választották. Főbb művei: A rátóti legényanya (1985), A csoda (1987), Himnusz (1978), Ballada a 301-es parcella bolondjáról (1989), Miatyánk (1996).

A teljes cikk, videókkal, itt olvasható: http://kapos.hu/hirek/kultura/2010-04-19/elhunyt_schwajda_gyorgy_a_kaposvari_csiky_gergely_szinhaz_igazgatoja.html


Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: