Időjárási vészhelyzet országszerte

A szombaton betört hidegfront extrém időjárási viszonyokat teremtett az ország nagy részén. Kabhegyen 150 km/órás széllökést mértek, amely megközelíti az abszolút rekordot. Miskolcon az esőzést követő földcsuszamlás: löszfal omlott Miskolc Pacsirta utcai egyik családi házára, két gyermeket és édesapjukat kimentették, ám az apa utóbb belehalt sérüléseibe.

Vasárnap délelőtt vészhelyzetet rendelt el Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere, miután a Szinva kilépett a medréből és a Hejő-patak vízszintje is igen magas. Mindenki, aki mozgósítható a területeken, a helyszíneken dolgozik.

Vészhelyzet van a Pilisben is.

Járhatatlan utak, kidőlő fák, megáradt patakok, több ezer köbméter hordalék a hegylábaknál. Az esőzés hatására veszélyes a Pilis, Visegrádi-hegység látogatása. A vasárnap várható viharos szél tovább ronthatja a helyzetet – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.

Életveszélyes a Dunakanyar erdeinek látogatása – hívja fel a figyelmet a területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. A hegyekből lezúduló víz több ezer köbméter hulladékot szállít magával. Minden Pilisből induló patak kilépett a medréből, többek között a visegrádi Apátkúti-patak, a pilismaróti Malom-patak, Pilisszentkereszten a Dera-patak. A víz elmossa az útjába kerülő hidakat, erdei utakat, az alámosott partoldalból fák dőlnek ki. A hegylábakban a nagy mennyiségű hordalék a településeken és a közutakon rakódik le. Járhatatlanok a belső pilisi aszfaltutak, a hegyvidéki területen átvezető közutakon is nagy mennyiségű hordalék található.

Sárkeresztúron összedőlt egy ház, Bodajknál lezártak egy utat:

Lezárták a Bodajkot a 81-es főúttal összekötő utat vasárnap; a lezárásra amiatt került sor, mert átszakadt a móri halastórendszer két alsó tavának völgyzáró gátja, a kiszabaduló víztömeg pedig Bodajk felé zúdult, s ott tetőzött.

Bodajkot az ár elvonulásáig Balinkán keresztül lehet megközelíteni. Balinka határában a 8209-es utat 15-20 centiméter magasan, mintegy 50 méter hosszan elborította a levonuló áradat. Az érintett útszakaszról az ár elvonulásáig elterelik a forgalmat.

Elsőről második fokozatúra emelték az árvízi készültséget az Ipoly és a Zagyva folyón, valamint a maconkai és a mátraverebélyi tározókon, mivel a vasárnap reggelig lehullott csapadék mennyisége újabb árhullámot idézett elő – tájékoztatta a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vasárnap az MTI-t.

Kazincbarcikán a Tardona patak lépett ki medréből (kép itt), Miskolc belvárosa víz alatt (kép itt), Bernecebarátiban így néz ki az árvíz (kép itt), a többi helyszínről a http://www.idokep.hu/ oldalon lehet képeket találni.

A Tiszántúl kivételével mindenhol lehet a továbbiakban viharos szélre és rendkívüli mennyiségű csapadékra számítani. A patakok, folyók tovább áradnak, nő a belvíz, a szél pedig fákat dönt ki, ágakat tördel, tetőket bont meg.

Forrás: met.hu, idokep.hu, hvg.hu, hirszerzo.hu, inforadio.hu, hirtv.hu


Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: