Özönvíz a Dunántúlon

Legintenzívebben a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben és a Fejér megyei Gánton folyik a védekezés – tájékoztatta a Független Hírügynökséget kedden este Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Bőnybe megyén belüli átszervezéssel 60 tűzoltót irányítottak át, a Cuhai Bakony-ér veszélyesen növekvő vízszintje miatt. Már több mint 50 ezer homokzsákot építettek be itt, mégis veszélyes maradt a helyzet.

A Fejér megyei Gánt főutcáján több helyen 20-40 centiméteres vízátfolyások alakultak ki. Több százan, köztük önkéntes és hivatásos tűzoltók, helybeliek és más településekről érkezett civilek és rendőrök dolgoznak azon, hogy a záportározók, illetve a mező felől beömlő vizet homokzsákokból épített gátakkal másfelé tereljék, úgy tűnik, egyelőre eredményesen.

A rendőrség közben arról tájékoztatott, hogy kora délután lezárták a települést, az átmenő forgalmat nem engedélyezik, egyébként is csak Csákvár felől lehet megközelíteni Gántot. A rendőrök homokzsákokat is töltenek.

A Baranya megyei Sásdon is folyik a védekezés, a Baranya csatorna gátját megelőzésképpen megemelik, erről döntöttek a település vezetői.

Komárom-Esztergom Megyében Vértesszőlős és Tatabánya között az M1-es mellett 6 embert kell kitelepíteni, a tűzoltók járművei az M1-es autópálya egy részét elfoglalják. A Győrből Budapest felé vezető oldalon egy sávon lehet haladni, rendőrök irányítják a forgalmat. Szentes György elmondta: a lakók nem akarják elhagyni a területet. Megpróbálják meggyőzni őket, hogy a saját érdekükben kellene elhagyniuk házaikat.

Kedden a legtöbb riasztást a korábbiakhoz hasonlóan a víz miatt kapták a tűzoltók, a több mint 800 eset legtöbbjénél elöntött területek mentesítése volt a feladat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint mindenhol erős esőzés várhatók, az ország nagy részén narancssárga figyelmeztetés van érvényben. A Dunántúl egyes részein pedig piros a riasztás foka.

Forrás: Hír Tv


Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: