Vörös iszap katasztrófa: Devecseren most minden veszélyes anyagnak minősül

A katasztrófavédelem szakemberei két településen, Devecserben és Kolontáron 500 fővel kezdik meg a kárelhárítási munkálatokat; a honvédség még 100 fővel kiegészíti a létszámot, a MAL Zrt. pedig 50 dolgozójával vesz részt a munkákban – mondta Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság elnöke sajtótájékoztatón kedden.

A védelmi bizottság esti ülése után az elnök elmondta, hogy az iszapömlés által érintett harmadik településen, Somlóvásárhelyen önerőből folytatnak védekezést, mert nem annyira súlyos a helyzet mint Devecseren és Kolontáron. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb dolguk most a lakosság kárenyhítése és az, hogy a családokat az otthonaikba vissza tudják juttatni.

A védelmi bizottság döntött a másnap reggel megkezdendő munkálatokról, a szállítójárművek és a védőfelszerelések mennyiségéről. Összegekről nincs szó, a fontos, hogy a munkák megkezdődjenek – tájékoztatott az elnök. A pénzügyi eszközöket és forrásokat a kormányzat biztosítja, a felelősök megtalálását követően el lehet majd dönteni, hogy „ki fizeti a révészt”- fogalmazott Lasztovicza Jenő. Kitért arra is, hogy a kiömlött anyag veszélyes, de nem radioaktív, nem tartalmaz ciánt de nehézfémet és lúgot igen, ami égési sérüléseket okoz. „Nem egyszerű védekezésről van szó, évekig is eltart majd a környezet regenerálódása. A fő cél, hogy az embereket otthonhoz juttassuk”.

A védelmi bizottság már figyelmeztette a lakosságot a kiskertekben termelt növények fogyasztási-, és takarmányozási tilalmára, a kárérték egyelőre összegekben nem meghatározható.

Az utcákról összegyűjtött anyagokat, iszapot a MAL Rt. területére szállítják, minden veszélyes anyagnak minősül. Az elszállítást megszervezték, és a szállító kapacitás is rendelkezésre áll – tájékoztatott Lasztovicza Jenő.

Toldi Tamás, Devecser polgármestere elmondta, hogy a település 25 százalékát, 290 családot érintett a katasztrófa. Az iszap mindent összezúzott amit a lakásokban talált, vannak helyek, ahol 2 méter magasságban állt az anyag. A polgármester szerint a legnagyobb gondot az okozza, hogy sokan csak most – házaikba visszatérve – szembesülnek a károk nagyságával, ami nagy lelki megterhelést jelent.

Forrás: HVG


Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: