Iszapömlés: indokolt a kolontáriak felháborodása

(A Magyar Életben megjelent HVG-cikk folytatása)

Az igazgató nem tudott válaszolni arra, hogy a cég vezetői miért nem tekintették meg eddig a vörösiszap okozta károkat, a megsemmisült házakat, hogy mivé lett az itt élők munkája. Arra sem válaszolt, hogy számíthatnak-e kártalanításra a cég részéről, mindössze azt közölte, már felvették a kapcsolatot a biztosítótársaságukkal.

Kijelentette: szabályszerűen működtek, nem lépték túl az engedélyezett magasságot. Közlése szerint a megsérült X. kazetta elsáncolása folyamatban van, 4-5 méter magasságban, 600 méter hosszúságban emeltek gátat, és 50 embert adtak a települések kárfelszámolási munkavégzéséhez.

Deák József az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy a katasztrófával kapcsolatban már tanúként kihallgatta a rendőrség. Arra viszont nem válaszolt, hogy 1986-ban valóban történt-e hasonló gátszakadás, amely akkor a Torna patak élővilágát pusztította ki helybéliek elmondása szerint.

Tili Károly, Kolontár polgármestere néhány perccel korábban, a templom melletti dombon a falu lakosainak azt mondta: felrobbant a térség időzített bombája, amelynek közelében már hosszú évtizedek óta él több ezer ember. A település vezetője kijelentette: mindegy, hogy ki a tragédia felelőse, őt meg kell találni. Mindegy, hogy mi a tragédiát kiváltó ok és az, hogy mi lesz a vizsgálat eredménye, olyan katasztrófa történt, amelynek a XXI. században nem lett volna szabad megtörténnie.

A kolontári polgármester közlése szerint 35 ház vált lakhatatlanná, de a település épen maradt házai értéktelenné váltak, eladhatatlanok, és a sérült házakba senki nem akar visszatérni. Ezért teljes kártalanításra van szükség. Tudatta: a katasztrófa miatt már a Nemzetei Nyomozó Iroda vizsgálódik.

Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság és a megyei közgyűlés elnöke azt mondta: a kormány veszélyhelyzetet hirdetett ki három megyére, és helyt fog állni, ahogyan azt az árvíz sújtotta borsodi térségben is megtette. A legfontosabb feladatnak a település környezetének megtisztítását nevezte.

A teljes cikk itt olvasható: http://hvg.hu/itthon/20101006_iszapomles_iszapkatasztrofa_helyiek#rss


Reklámok

One Response to Iszapömlés: indokolt a kolontáriak felháborodása

  1. […] A cikk itt folytatódik: https://dunantulielet.wordpress.com/2010/10/07/iszapomles-indokolt-a-kolontariak-felhaborodasa/ […]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: