Kolontárt kiürítik – újabb vészhelyzet a vörös iszappal elöntött területen

Kolontár kiürítéséről döntött a belügyminiszter vezetésével kora reggel a helyszínen összeült védelmi bizottság, miután a vörösiszap-tároló megrongálódott gátja tovább gyengült. A településen van Orbán Viktor miniszterelnök is, valamint Hende Csaba honvédelmi miniszter, Hatala József országos rendőrfőkapitány és Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató.

Hirdetés

——————————————————————-

 

Karácsonyi ajándékot keres? - Itt megtalálja!

 

———————————————————————

A város kiürítését reggel 6 óra után megkezdték – közölte Dobson Tibor az InfoRádióban. Hozzátette: a kürítésre azért volt szükség, mert a korábban megsérült 10-es kazetta gátja tovább gyengült.

Dobson Tibor elmondta: 800 embert visznek el a faluból, őket buszokkal Ajkára szállítják. A lakók akkor térhetnek vissza, ha a gátat sikerül megerősíteni. Az ORFK közlése szerint Kolontár község kitelepítését jelenleg 350 rendőr segíti és biztosítja. A helyi rendőri erőket a Készenléti Rendőrség 300 fővel erősítette meg. A helyszínt különböző figyelési pontokkal, mozgó vezetési ponttal, helikopteres és hőkamerás ellenőrzéssel biztosítják. A rendőrség elsődleges feladata továbbra is a közrend, közbiztonság fenntartása, a jogsértések megelőzése, illetve a terület zárási feladatok ellátása. A rendőrség tevékenysége során szorosan együttműködik a társzervekkel.

A kitelepítés most Devecsert nem érinti.

Várhatóan szombat reggel éri el a Dunában Budapestet a vörösiszaptól “szennyezett csóva”, amelynek ph értéke folyamatosan hígul – adta hírül a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság.

A környezetvédelmi felügyelőség szakemberei a fővárosban folyamatosan vizsgálják a Duna vizéből vett mintákat, amin vízminőségi ellenőrzést és értékeléseket végeznek. Hozzátették: a Duna pH értéke mára 8 körülire csökkent, így nem kell számolni vízminőségi problémákkal, valamint egészségkárosító hatásokkal.

A szakemberek szerint a Duna élővilága nincs veszélyben, mivel a hatékony védekezésnek köszönhetően már csak egy szennyezett csóva jutott el a folyóig, ez pedig olyan csekély mennyiség, hogy már nem okoz szennyezést. A csóva a Dunában csütörtökön este 10 órakor érte el Komáromot. Az abból vett mintában a víz pH-értéke 8,5 volt, ami normál 8,1-es pH-értékhez képest emelkedést jelentett.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint viszont este hatkor a Duna vizének ph értéke Komáromnál már csak 8,22 volt, míg a Marcal folyóé a duzzasztógátnál 8,52 volt.

Folytatás: http://magyarelet.wordpress.com

Reklámok

One Response to Kolontárt kiürítik – újabb vészhelyzet a vörös iszappal elöntött területen

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: