4,8-as földrengés a Dunántúlon

A földmozgás 4,8-as erősségű volt és 38 másodpercig tartott. Az epicentrum a GFZ Potsdam – Earthquake Bulletin adatai szerint Budapest és Győr között volt, Oroszlány környékén.

Az Amerikai Egyesült Államok földtani szolgálatának weboldala szerint a centrum 8,3 kilométerrel volt a föld alatt. A műszerek szerint a rengés kiterjedése észak-nyugati irányba 113, nyugatra 54, észak-keletre pedig 53 kilométeres volt.

Magyarországon 1985 óta nem történt ilyen erejű földrengés a MTA GGKI Szeizmológiai Intézet tájékoztatása alapján – olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében.

Az OKF-hez nem érkezett jelzés személyi sérülésekről – közölte a szervezet szóvivője. Az MTI értesülései szerint két budapesti, III. kerületi panelépületben is károk keletkeztek.

A Markíza televízió jelentése szerint 3-4 másodpercig  Révkomáromban, Dunaszerdahelyen, Nagyszombatban, Érsekújvárban, Léván és néhány más városban is földmozgást észleltek. Révkomáromban, ahol a szlovák elektronikus média szerint a legerősebben lehetett érezni a földrengést, több tömbház lakói elhagyták lakásukat és kiszaladtak a ház elé. A televízióba betelefonáló személyek szerint megremegtek az ablakok, az asztalról több apró tárgy leesett a földre, és állítólag a bútorok is megmozdultak.

„Úgy éreztem, hogy az egész nappali megmozdult” – mondta el érzéseit a TASR hírügynökséggel egy révkomáromi lakos. „Úgy éreztem, hogy egyszer-kétszer kilengett a toronyházunk” – tette hozzá. „Újságot olvastam az ágyban, egyszerre úgy éreztem, mintha hintáznék. Úgy tűnt, hogy a bútorok mozognak. Nagyon kellemetlen volt” – mondta a közszolgálati rádióban egy érsekújvári asszony.

Számos személy pánikban telefonon felhívta a segélyt nyújtó számot. Károkról, sérülésekről azonban nincs hír.

Forrás: FN

A Richter-skála szerinti 4,8-es erősségű volt a 18 óra 41-kor kitört földrengés, amelynek epicentruma Oroszlánynál, 10 kilométer mélyben volt – mondta el a Független Hírügynökségnek a Magyar Tudományos Akadémia Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézet
Szeizmológiai Főosztályának tudományos munkatársa, Mónus Péter. Hangsúlyozta, hogy ez magyarországi viszonyok közt erősnek számít, utoljára 1985-ben Berhidán volt ekkora rengés. Az komoly károkat okozott az épületekben.

Oroszlányban tíz-tizenöt másodprecig tartott a rengés, s ahogy Biacsi Viktóriától, a város sajtóreferensétől a kemma.hu megtudta: kisebb áramkimaradások is voltak. Baleset nem történt, de sokan megijedtek, s kimenekültek otthonaikból. A Független Hírügynökség szerint a helyi katasztrófavédelmi hatósághoz rengeteg bejelentés érkezik.

Tömegesen érkeznek a bejelentések a fővárosi tűzoltókhoz is.  Jelenleg két esetet vizsgálnak, a komolyabb a III. kerületi Huszti úton történt, itt egy 11 emeletes panelház szerkezete sérült meg. A XI. kerületben, a Gazdagréti úton sérült meg egy 10 emeletes épület, a lépcső megrepedt. A lakók egyelőre a házban maradtak. Komárom-Esztergom megyéből is több jelentés érkezett épületkárokról.

A rengést az ország több pontján is észlelték. A hirado.hu beszámolója szerint a fővárosban néhány tízemeletes házból csaladok szaladtak ki az utcára.

Legutóbb szerdán Bábolna térségében észleltek földrmozgást, annak az erőssége 2.5-ös volt.

Forrás: Index

_________________________Hirdetés____________________Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: